Hvorfor Siberian Husky?

Det var tilfældigt, da vi fik vores første Husky. Egentlig ville Erik have haft en Schäfer, men det ville familien ikke og  foreslog i stedet en Siberian Husky. Således tog vi kontakt til Kennel Atebs i Randers, for at se på Siberian Husky hvalpe.

Det var bare noget af den bedste beslutning vi har taget.

Disse hunde er fantastiske, ekstremt smukke og utrolig tillidsfulde. At de så også kan bruges til en fantastisk sport gør jo bare sagen meget bedre. Vi har aldrig fortrudt at vi valgte denne race og det bliver helt sikkert aldrig andre racer hos os.

En Husky er ikke bare en Husky. De er meget forskellige, dog alle med det samme fantastiske væsen og en enorm hengivenhed. Og at de er venlige over for alle mennesker i alle størrelser er jo kun et mega plus.

 

Om Siberian Huskies

Det er en hunderace, som er drevet af instinkt, og de kan være vanskelige at træne i lydighed. De er særdeles energiske og skal have meget motion, både mentalt og fysisk, hvis rastløshed skal undgås. Som slædehund er de hurtige i konkurrencer og klarer sig bedst i kortdistanceløb.

En Siberian Husky er aktiv, energisk og hårdfør – egenskaber der var livsnødvendige i det ekstremt kolde og hårde arktiske Sibirien, hvor den blev opdrættet af Chuckchi-folket. På samme tid som Nome guldræset, blev hunderacen importeret til Alaska som slædehund, hunderacen fandt hurtigt popularitet og blev spredt ud over Canada og USA, hvor den også blev brugt som familiehund og udstillingshund.

 

 

 

Fysisk fremtoning

En Siberian Husky har mange fysiske ligheder med hunderacen Alaskan Malamute, ligesom med mange andre Spitz-racer, så som hunderacen Samoyed, der også har en sammenlignelig historie. Siberian Husky’en har en tykkere pels end de fleste andre hunderacer.

Husky’en kan have mange forskellige markeringer i pelsen, sædvanligvis med hvide poter og ben, markeringer i ansigtet og på halespidsen. De mest almindelige farver er sort og hvid, grå og hvid, rødlig og hvid eller helt ren hvid. En handhund vejer typisk 20,5 til 27 kg. (en tæve ca. 15,5 til 23 kg.). Hanhunden er ca. 53,5 til 60 cm. høj til hofterne og tæven er ca. 50,5 til 56 cm.

 

Farvevarianter i øjnene

En Siberian Husky har blå eller brune øjne. Det er ikke ualmindeligt, at det ene øje er brunt og det andet blåt, eller at et enkelt eller begge øjne er multifarvede (både brunt og blåt). 

Alle disse farvevarianter i øjnene er typisk godkendt i de enkelte landes racebeskrivelse af en Siberian Husky.

 

 

 

En pels der kan stå imod næsten alt

En Siberian Husky’s pels har to lag, en tyk underpels og en længere yderpels. Den tykke underpels beskyttede hunden mod de hårde arktiske vintre, men pelsen kan også imødegå varme om sommeren.

Husky’en er i stand til at modstå temperaturer helt ned til -50 til -60 grader Celsius. Den ydre pels kan være fraværende igennem fældningssæsonen. En Siberian Husky’s pels kræver en del vedligeholdelse og hunderacen fælder meget.

 

Temperament og nysgerrighed

Grundet Husky’ens oprindelse som arbejdshund, er en Siberian Husky sprængfyldt med energi og kræver meget motion.

Siberian Husky er fremragende som familie- eller slædehund, men er komplet uegnet som vagthund, da den er venlig og imødekommende overfor fremmede. En Siberian Husky knytter sig normalt heller ikke kun til en person.
Huskien er nænsom og kærligt anlagt. Inuitterne brugte hunderacen til at trække tunge slæder henover isen og til at assistere under jagten. En Siberian Husky er både intelligent og lærenem, men kan være yderst stædig, og er typisk også ret egenrådig – hunden vil f.eks. selv bestemme, hvornår den skal vise hundetricks, den har lært.

 

 

 

Den gemte ulv under overfladen

Siberian Huskies er blevet beskrevet som en adfærdsrepræsentant for hundens forfader – nemlig ulven.

Nogle af lighederne er, at Husky’en hyler i stedet for at gø, og at Husky’en har et meget aktivt og yderst stærkt jagtinstinkt, der gør det meget usikkert at have en Siberian Husky løs uden snor. Husky’en løber efter enhver lugt af bytte og går ikke af vejen for at nedlægge en hare eller familiens uheldige marsvin.

En Siberian Husky kan også godt lide at grave, noget der især kan gå ud over familiens have. Siberian Husky’er er også kendt for at stikke af ved første givne lejlighed og forcere eller grave under hegn. Meget få Siberian Huskies kan gå løst under ture, da de har en stærk tendens til at løbe efter spændende lugte og ikke nødvendigvis kommer tilbage af sig selv.